Gastro blog igrica – izazov prihvaćen

Уобичајен

Duledudule nas upoznaje kroz gastro-izazov.

kako je gastronomija za mene jedna divna i izazovna oblast, nije bilo teško odgovoriti… :)

1. Trenutak kada sam bio/la ubeđen/a da će me zemlja progutati.

bivalo, srećom ne prečesto.

pada mi na pamet (ne)zgoda iz davnog doba mog prvog, vrlo mladalačkog braka, kad se celo društvo našlo u diskoteci, pa naišao poznanik koga smo tek nedavno svi upoznali kod zajedničkog prijatelja.

m. je bio od onih srdačnih likova koji se sa svima grle i ljube pri susretu, ali je sasvim moguće da bi tu vrstu prisnosti izostavio sa mnom, znajući da sam nečija supruga. no, kad se, upravo pristigao, nagnuo ka meni, shvatila sam da će me poljubiti u obraz, pa sam uz ‘ćao’, zauzvrat i ja njega ovlaš cmoknula. ispostavilo se da je samo hteo da mi nešto kaže, a to, u prostoru toliko zasićenom disko-decibelima, nikako nije moglo bez da mi se sasvim primakne. nasmejao se i poljubio me u obraz, a onda i rekao to što je želeo… naravno, ta bezazlena zabuna ne bi bila razlog za bilo kakvo širenje priče, da moj tadašnji muž i njegov najbolji drugar sve to nisu videli i protumačili na svoj način. nezavisno od mog objašnjenja, znala sam da se za društvo upravo formira projekcija kako je m. lice puno diskvalifikacionih karakternih mana. e tad sam htela u zemlju da propadnem. da se poništim.

2. Momenat (situacija) kada sam shvatio/la da mogu/umem/znam da kuvam.

bile smo srednjoškolke, godinu i po mlađa sestra i ja, kada smo počele da ‘završavamo’ ručkove koje nam je mama ostavila: od zakuvavanja supe, preko pirea od krompira, do pohovanih tikvica… nastavile smo niz. ;)

3. Da li postoji nešto što ste mislili da nikada nećete uraditi, a uradili ste ( i u kuhinji i van nje)?

uglavnom ne mislim u kategorijama šta to neću. moj su domen stvari koje hoću. ;) no, ako je to nešto što bih ipak mogla kategorično da otpišem: recimo, klanje pileta ili štogod slično, ne mogu ni da zamislim koliko bi ekstremna situacija morala da me zadesi da to ipak uradim.

4. Crno vino, belo vino, pivo, žestoko piće, sok ili voda (nevezano za obrok, ali i uz njega)?

crno vino. kad sam bila upola mlađa, u izlascima je mogla i votka, čista, sa par kocki leda i limunovom kriškom. pivo ne.

5. Da li volite da spremate jela sa zaprškom ili ne i da li mislite da je ona bezopasna po zdravlje i liniju ili ne?

ne stavljam zaprške, dopadaju mi se čistiji ukusi variva. a toliko davno sam procenila da su mi jela sa zaprškom teža za stomak, da više i ne razmišljam o njenoj (bez)opasnosti.

6. Vaše mišljenje o jelima i začinima sa bliskog i dalekog istoka generalno i sa osvrtom na aspekt da postoji mogućnost javljanja problema sa digestivnim traktom (dakle za ili protiv).

od začina i špecija sa dalekog istoka probala sam one koji se koriste u makrobiotici (umeboši šljive, nori i hidžiki alge, tamari ili šoju soja-sos, đumbir…). nezavisno od toga što ih danas ne koristim u znatnoj meri, ne mislim da prave probleme digestivnom traktu. naprotiv.

7. Jeste li probali žablje batake i neku „egzotičniju“ hranu tipa skakavci, zmije i ako jeste kakav je utisak?

ne, i teško da ću ikad… od mesa jedem samo morsku ribu, a i to u proseku jednom mesečno, da ne bih ‘pofalila’ s nečim elementarnim. inače, nisam ljubitelj.

8. Postoji li je neko jelo koje najviše volite da spremate, apsolutni favorit?

razna mi jela u raznim kulinarskim fazama bila favorit. al’ volim da pravim hlebove i pogače, Džejmijev fokačo sa maslinama, sirom i bosiljkom, u poslednje mi vreme često na trpezi.

9. Postoji li neko jelo koje uprkos činjenici da ste pravili milion puta, svaki put kao da mu nešto nedostaje?

ne. mada, ima jela koja nikad neću praviti kao moja mama, pa to i ne pokušavam (recimo, pite sa domaćim, razvlačenim korama, za koje nemam čak ni dovoljno veliki sto, da ne kažem stan…:D)

10. Da li biste pristali da vodite svoju kulinarsku emisiju i pod kojim uslovima (ako je odgovor da)?

da, ali bi mi se dopadalo da to radim u paru s nekim, pa kao ćaskamo dok radimo…

a moja pitanja, za sve raspoložene, bila bi:

  1. Omiljeni doručak?
  2. Prva postava vašeg frižidera – molim ograničiti se na samo 5 namirnica koje su najvažniji i obavezan hladnjački sadržaj.
  3. Voćna ili čokoladna torta?
  4. S kim biste radije putovali: Entoni Burden ili Rudolf van Vin?
  5. S kim biste radije kuvali: Džejmi Oliver ili Najdžela Loson?
  6. Miris hrane koji vas najubedljivije vraća u detinjstvo (ono, hodate ulicom i odnekud zamiriše kuvani paradajz, ili pečene paprike, ili vanilice, ili moče… sa efektom trenutne teleportacije u kuću odrastanja i doba kad ste bili visoki metar i frtalj)
  7. Da sad otvorite kolačić sudbine, poruka koju ste dobili bi glasila: ________?
  8. Omiljena vrsta maslina (pod pretpostavkom, najprirodnijom mogućom :D, da ih volite)?
  9. Imate li običaj da u obroku uživate natenane i posvećeno, ili to često biva na brzaka i uz tv?
  10. Koliko je internet uticao i utiče na razvoj vaših kuvarskih veština?

2 responses »

  1. Nadam se da moze u komentarima :D

    Omiljeni doručak?
    Meshano slatko slano, npr parce hleba sa medom i puterom i parce hleba sa kulenom.
    Prva postava vašeg frižidera – molim ograničiti se na samo 5 namirnica koje su najvažniji i obavezan hladnjački sadržaj.
    Shargarepa, krompir, torta, virshle, sir
    Voćna ili čokoladna torta?
    Cokoladna, molicu lepo :)
    S kim biste radije putovali: Entoni Burden ili Rudolf van Vin?
    Ne znam ni ko su :/
    S kim biste radije kuvali: Džejmi Oliver ili Najdžela Loson?
    Sa Dzejmijem, gdja Loson mi je iz nekog razloga strasno antipaticna
    Miris hrane koji vas najubedljivije vraća u detinjstvo (ono, hodate ulicom i odnekud zamiriše kuvani paradajz, ili pečene paprike, ili vanilice, ili moče… sa efektom trenutne teleportacije u kuću odrastanja i doba kad ste bili visoki metar i frtalj)
    Ubedljivo miris pechenih paprika.
    Da sad otvorite kolačić sudbine, poruka koju ste dobili bi glasila: ________?
    Nemoj da narucis jos jedan ili skraceno i viseznacajno: Smanji!
    Omiljena vrsta maslina (pod pretpostavkom, najprirodnijom mogućom :D, da ih volite)?
    Ne jedem :)
    Imate li običaj da u obroku uživate natenane i posvećeno, ili to često biva na brzaka i uz tv?
    Deo koji manje volim zbrzam, odvajam u tanjiru sta mi je omiljeno da gustiram na kraju obroka. Znaci, pola pola :D
    Koliko je internet uticao i utiče na razvoj vaših kuvarskih veština?
    Pomogao mi je dobrano, ako mi se jede nesto sto ne znam da spremim u 2 nocu, baba narafski spava, koga onda pitam? Google.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s