blago sa buvljaka

Уобичајен

u subotu na Najlonu: starinska, kaširana kartonska mapa s pantljikom, a u njoj pedesetak reprodukcija na paspartuima po kojima su izlupani pečati neke austrougarske galerije, osam fotografija raznih bečkih građevina s početka XX veka i jedan plakat u jugendstilu izdat 1898. godine povodom 50 godina vladavine Franca Jozefa – celih 250 dinara!

ludilo…

no, osim te vrednosti koja je nepobitno veća (čak i ako sve to u mapi i nije materijalno značajno u smislu stručne procene – sličice su reprodukcije, plakat je oštećen jer mu fali parče u jednom uglu, fotografije su printovi…), ne prestaje da me fascinira i kopka to prevaljeno vremensko i prostorno putovanje, od austrougarskih početaka u svitanje XX veka do novosadskog buvljaka u ojađenoj Srbiji 2016-te. te slike su, rekla bih, videle i bolje dane, ali su uz njih prohujali i neki nezamislivi užasi, cela dva svetska rata su ih doticala, mnoge ruke premetale, forenzičar iz mene merka mapu s četkicom i prahom za uzimanje otisaka oblizujući se…  zašto, o zašto, ne mogu da mi progovore? ili mogu, samo treba bolje da naćulim uši.

uzgred, sve mi se čini da je ta mapa baš mene čekala, jer sam u subotu na buvljak otišla neuobičajeno kasno, već je i 10 prošlo kad sam stigla tamo, pa je još nekih pola sata proteklo dok nisam nabasala na…
… evo detalja sa nekoliko slika iz  ‘škrinje’ s (vrlo raznovrsnim) blagom:

6 responses »

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s